alexandra hunts werkt

Alexandra Hunts is op zoek naar het licht

Genomineerd voor Somfy Photography Award

Alexandra Hunts is op zoek naar het licht

“Het licht wil ik laten waarnemen”, vertelt Alexandra Hunts over haar bijdrage voor Somfy Photography Award. “Hoe zien we elkaar? Hoe kijken we naar elkaar? Om te zien, hebben we licht nodig.” Hunts onderzoekt het licht en de rol op sociale relaties en het alledaags leven. Dit doet zij door fotografie te combineren met het object zonweringen, het instrument om licht te blokkeren of te filteren, maar ook om onderscheid te maken tussen binnen en buiten, privé en publiek.

Fotografie is voor Alexandra Hunts het medium waarin de meeste waarheid schuilt en die voor haar het betrouwbaarst is. “Dat bevraag ik iedere keer. Wat te zien is door de lens van de camera, staat het dichtst bij de werkelijkheid.” Hunts ziet zich als een onderzoeker die de camera gebruikt als middel om die werkelijkheid en onzichtbare processen vast te leggen. De studie naar de kleur van het licht gebruikt ze in haar werk voor Somfy Photography Award. Hunts: “De perceptie van de werkelijkheid wordt bepaald door de temperatuur van het licht. Een zonwering is als het ware hetzelfde als het prisma in de cameralens.  Dit gegeven gebruik ik dan ook in mijn bijdrage aan de expositie.“

Jaloezie om licht te ervaren
Haar intentie was om het licht te onderzoeken, met fotografie als meest geschikte medium.

“Ik ben op zoek gegaan naar het licht en het feit dat je het licht kan vangen. Maar hoe kun je het licht zien? Dat is onmogelijk!”, zegt ze. ”De enige mogelijkheid is om dóór het licht heen te kijken. Daar is de jaloezie een soort symbool voor geworden. Symbool voor het oog.” De jaloezie is in haar werk een collectie van verschillende kleuren, die samen ‘het licht’ vormen. “Licht is een regenboog. De kleur komt alleen door hoe wij het waarnemen. Licht is tegelijkertijd eenvoudig en meervoudig, want één licht geeft duizenden kleuren. Net als mijn jaloezie die ik maak voor de fotografiewedstrijd, een voorwerp met meerdere delen. Jaloezie is een medium om het licht te ervaren!”

Behoefte aan breder kader
Alexandra Hunts is geboren in 1990 in de Oekraïne en kwam als tiener met haar ouders naar Nederland. Zij woont en werkt in Amsterdam, maar momenteel studeert ze in Zweden. Na haar studie fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag volgt ze nu de vervolg Master-opleiding Master of Fine Arts op de Kunstacademie in Malmö.  “Ik heb na mijn studie in Den Haag vier jaar gewerkt als fotograaf. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat mijn oeuvre te beperkt was. Als fotograaf had ik behoefte aan een breder kader en wilde nieuwe kennis opdoen.“ Ze besloot daarop beeldende kunst te gaan studeren in Zweden. “Fotografie gebruik ik inmiddels op een andere manier en in een afwijkende vorm.”

Onderzoeken en uitdagen
Door subtiele manipulatie vestigt Hunts de aandacht op de rol van de fotografie in de productie en ervaring van beelden. Ze probeert het vertrouwen in de waarheid van het medium te onderzoeken en uit te dagen. “Op de jaloezieën die ik gebruik, druk ik afbeeldingen af. Je kijkt er als het ware doorheen en je kijkt naar de foto. Het gaat mij erom wat je ziet of niet! Door de invloed van het licht kan dit voor iedereen anders zijn”, vertelt Alexandra vanuit Malmö. “Je kan niet alles zien. Het licht belemmert en bepaalt wat je waarneemt.”

24 foto’s
De jaloezieën bepalen dus wat privé is en wat openbaar. “Op iedere strip plaats ik een foto. De bezoekers van de expositie zullen daardoor via de zonwering die ik gebruik van binnen naar buiten kijken. Ik heb 24 foto’s gemaakt voor dit doel. En steeds zocht ik het licht.”

Utrecht Centraal
Dat haar werk vanaf 9 januari 2018 wordt geëxposeerd op zo’n massaal bezochte locatie als Utrecht Centraal, is inspirerend voor Alexandra Hunts. “Dat mijn bijdrage wordt getoond in een openbare ruimte, was op zich al reden genoeg voor mij om mee te doen aan deze fotografiewedstrijd. Ik vind het interessant om iets te maken wat wordt geïntegreerd in de ruimte. Het thema My Space, My Place kan ik in dit project bovendien goed vormgeven.”

Meer informatie over Alexandra is te vinden op alexandrahunts.com.