keppel_nyc

‘Met de camera vastleggen wat het oog mist’

Stephan Keppel brengt harde werkelijkheid van steden in beeld:

‘Met de camera vastleggen wat het oog mist’

Architectuur speelt voor Stephan Keppel (44) een belangrijke rol, zowel in zijn persoonlijke interessesfeer als in zijn fotografisch werk. Dat is vooral gebaseerd op de randverschijnselen, de rafelranden van de architectuur. De harde, grauwe werkelijkheid van met name de buitenwijken van New York is dan ook terug te vinden in zijn interpretatie van het thema My Space, My Place, Keppel’s bijdrage aan de Somfy Photography Award. In dat project Flat Finish, New York werkt hij samen met grafisch ontwerper Hans Gremmen.

Beeldend kunstenaar en fotograaf Stephan Keppel werd geboren in Anna Paulowna, in de Kop van Noord-Holland, maar woont alweer vele jaren in Amsterdam. Na de middelbare school ging hij naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. “Ik koos daar voor de autonome richting, tekenen en schilderen, en dat is in mijn werk als fotograaf nog wel te zien”, vertelt Keppel. “In de loop van de tijd ging ik meer de grafische kant op, experimenteerde met druktechnieken, zoals grote houtsneden. Voor de productie van deze werken gebruikte ik geprojecteerde dia’s met raster en grids uit de architectuur. Hier vanuit werd de fotografie als medium belangrijk.”

Architectuur
Wat bleef, was Stephan’s grote belangstelling voor architectuur, die in combinatie met de fotografie leidde tot een geheel eigen stijl. Zijn fotografische registratie zet Keppel via onconventionele en experimentele druktechnieken om naar nieuwe beelden. “Die zijn zodanig gelaagd, dat ze in hun helderheid zélf hun eigen commentaar worden”, licht de fotograaf toe. Die herkenbare signatuur vindt breed waardering en dus wordt het werk van Stephan Keppel met grote regelmaat geëxposeerd.

Stedenboeken
Bekend is de kunstenaar ook van zijn stedenboeken, uitgegeven bij Fw:Books in Amsterdam. “Het begon met een verblijf in het Binnenlandatelier van het Mondriaanfonds in de duinen van Den Helder, één van de atelier residences van het fonds. Het ondersteunt Nederlandse kunstenaars wereldwijd in accommodaties en reis/verblijf”, vertelt hij. “Ik fotografeerde de leegheid van die stad en die kwam er zo mooi uit, dat van de foto’s een boek werd gemaakt.” Dat boek, Reprinting the City, Den Helder, werd een succes en zo kwam er een vervolg in Parijs. Daar woonde Keppel een jaar, onder meer in het Theo van Doesburghuis van het Mondriaanfonds. Dat woonhuis/atelier van Van Doesburg is een architectonisch hoogtepunt uit de jaren ’20. “Een jaar lang heb ik met de fiets of de auto rondjes gereden en eindeloos gewandeld langs perifeer gebied van Parijs om met de camera vast te leggen, wat het oog door de snelheid vaak mist.” Ook die productie leidde tot een boek.

New York
Het meest recente project is het boek Flat Finish, New York, samen met Hans Gremmen, een soort rauwe scan van de oppervlakten van deze metropool. “Voor dit project heb ik eerst een tijd lang een enorme winkel in tweedehands bouwmateriaal online gevolgd en die materialen ben ik later ook gaan fotograferen”, aldus Keppel. Daarmee begint het boek ook; spullen, huisraad, deuren, partijen stenen. De fotograaf: “Dit werk is nóg grafischer geworden, harder ook. Het is goed gelukt de stad op onze manier in beeld te brengen”, vindt hij. “Vandaar dat we fragmenten van het New York-project gebruiken voor de tentoonstelling van de Somfy Photography Award.”

Transformatie
In de wandpresentatie voor de SPA onderzoeken Keppel en Gremmen de façade van het wonen in New York. “Vanuit de metro fotografeerden we een woonblok”, legt Gremmen uit. “Door middel van het toevoegen van drie panelen over die foto willen we de transformatie van interieur naar exterieur aantonen. De transformatie van een stad die voor haar bewoners veelal een praktische bundeling is van factoren en structuren, naar een luxe decorum van toerisme”, aldus de ontwerper. “Maar ook transformatie door slijtage en gebruik van de stad van binnenuit.”