Wat gebeurt er als je de overdosis aan nieuws niet tot je neemt?
Genomineerde Thomas Kuijpers:
Wat gebeurt er als je de overdosis aan nieuws niet tot je neemt?
Hij leefde vier weken lang zonder het nieuws te volgen en wilde meemaken hoe het was om met een ‘schone’ blik deel te nemen aan de samenleving. Vooraf wist hij dat het een onhaalbare missie zou zijn. Het is typerend voor zijn werk, om zulke onhaalbare doelen te stellen. Voor een bovenmatig geïnteresseerde nieuwsvolger als Thomas Kuijpers was zijn missie voor Somfy Photography Award geen sinecure. Hij legde zijn ervaringen vast. “Met mijn werk probeer ik de invloed van massamedia op ons dagelijks bestaan vast te leggen. Hoe ze ons beïnvloeden, ons aanraken.”
Als conceptueel kunstenaar onderzoekt de 32-jarige Thomas Kuijpers naar de manier waarop een representatie van een gebeurtenis ontstaat. En als welhaast verslaafde aan het nieuws werd hij tot voor kort 24 uur per dag gewezen op nieuws, feiten en weetjes. “Dat merkte ik, toen ik mijzelf voor mijn vorige project onderdompelde in de informatie die stemmers van Trump en Wilders tot zich nemen via diverse online platforms. Dat deed ik in een poging te begrijpen waarom deze twee politici zoveel stemmen krijgen. Het consumeren van al deze informatie, naast de dagelijkse headlines, had als effect dat er extra paranoia ontstond in mijn dagelijkse bezigheden. Ik noemde het ‘bad trip’”, blikt hij terug. “Voor Somfy Photography Award koos ik de subtitel ‘rehab’. Het was ambigu. Enerzijds was het heel rustgevend om verstokt te zijn van het nieuws, maar anderzijds werd ik na verloop van tijd bang om niet meer te kunnen verklaren waarom dingen gebeuren. Zou ik het nog wel snappen?”
Dagboek rode draad
De periode van vier weken voelde als afkicken. Hij legde er in vast wat er zoal op je afkomt als je jezelf afsluit van de externe nieuwsinvloeden. Kuijpers hield naar goed ‘rehab’-gebruik een dagboek bij. “Je moet wat doen met de tijd die je normaal achter je computer of telefoon doorbrengt!”, stelt hij. Maar er waren ook talrijke momenten dat het misging, dat hij ongewild toch werd geconfronteerd met het nieuws van alledag. “Die momenten heb ik ook gefotografeerd en die laat ik zien.” De dagboekaantekeningen vormen de rode draad in zijn werk voor de expositie.
Constante connectiviteit
Thomas Kuijpers woont en werkt in zowel het Brabantse Aarle-Rixtel als het Belgische Gent. Hij ziet zichzelf als representant van de laatste generatie die niet is opgegroeid met internet. “Ik kende in mijn jeugd niet de constante connectiviteit waarmee de jeugd nu opgroeit. Was vroeger ook vaker buiten dan binnen. Tegenwoordig is dat bij mijzelf andersom. Ik vraag me af of dat komt door het online ‘verbonden’ zijn”, zegt hij. “Feit is dat de jeugd van tegenwoordig ook minder buiten komt en voortdurend online is.”
Naar de bron: Den Haag
In de vier weken dat hij de prikkels volledig wegnam uit zijn leven, deed hij een aantal atypische activiteiten. “Een van de realisaties was dat ik al zo lang niet meer buiten in het bos was geweest, een plek waar ik in mijn jeugd dagelijks te vinden was. Natuurlijk, ik was toen jong, dus wellicht is dat anders, maar voor mij was het toch een trigger om tijdens dit experiment weer enkele keren het bos te bezoeken.” Doordat hij het dagelijkse nieuws miste, bedacht Thomas Kuijpers om dan maar naar de nieuwsbron te gaan om het daar ongefilterd tot zich te nemen. “Zo was ik een volledige dag in de Tweede Kamer in Den Haag. Er is geen andere manier om de politiek, niet gefilterd door journalisten en nieuwsorganisaties, te volgen.” Hij was blij te constateren dat de dagelijkse politiek in werkelijkheid voldeed aan een vooroordeel van velen en ook aan zijn eigen vooroordeel. “Het is net zo saai als je denkt dat het is, en gelukkig maar. De hypes die Wilders steeds weet te veroorzaken zijn niet het beeld van alledag in Den Haag.”
Apps verwijderd
Voor Thomas Kuijpers is het verschijnsel van de overdaad aan nieuwsprikkels in onze samenleving interessanter dan het nieuws zelf. “Als je het zelf ervaart hoe het is om zonder die prikkels te leven, kom je erachter dat op iedere hoek van de straat de beïnvloeding toeslaat. Er is eigenlijk geen ontkomen aan.” Het experiment wat hij voor Somfy Photography Award aanging, heeft wel een belangrijke gedragsverandering bij Kuijpers teweeg gebracht. “Ik heb alle nieuws-Apps definitief van mijn telefoon verwijderd. Op een vast moment in de dag neem ik het nieuws tot mij. Dat is genoeg om volledig bij de tijd te blijven, zo is me gebleken.”
Thomas Kuijpers laat op thomk.nl meer van zijn werk zien.