Sushilla Kouwen brengt ontwrichting door het raam in beeld

Sushilla Kouwen brengt ontwrichting door het raam in beeld

De façade waarachter mensen zich verbergen, staat centraal in de bijdrage die Sushilla Kouwen levert voor Somfy Photography Award. Daarbij kijkt ze letterlijk van buiten naar binnen. “In deze tijd van snelle social media zijn uiterlijk vertoon of mooie woorden heel gemakkelijk om te delen”, aldus de fotograaf. “Maar achter die voorgevel zit vaak een heel ander verhaal.” Sushilla Kouwen brengt op deze wijze ontaarde familieverhoudingen in beeld, wat dit soort verhoudingen doet met gezinsleden en hoe kinderen letterlijk kinderen van de rekening worden door ontwrichte thuissituaties. Haar ‘subtitel’ van My Space, My Place is dan ook: Disruption.

In de huidige samenleving zijn er veel gezinnen met een nieuwe samenstelling. Het is voor Kouwen de vraag of men wel of niet gelukkig is in die nieuwe situatie. “Daarbij wil ik van buiten naar binnen kijken. Voor Somfy Photography Award heb ik dat heel letterlijk gedaan. Ik kijk door het raam naar binnen”, vertelt de fotograaf. Deze werkwijze vindt haar achtergrond in het dorp waar zij opgroeide en nog steeds woont. “Hier weten de inwoners alles van elkaar. De mensen zien wat er gebeurt. Men kijkt gewoon naar buiten.”

Helemaal je eigen werk
De 31-jarige Kouwen vertelt enthousiast over haar bijdrage aan Somfy Photography Award, de fotografiewedstrijd. “Helemaal je eigen werk maken is waarvan ik droomde toen ik als fotograaf aan de slag ging”, zegt ze. “Hierin wil ik me ook echt verder ontwikkelen. Ook in mijn reguliere commerciële werk kan ik mijn eigen idee meer en meer toepassen, maar de opdrachtgever heeft toch altijd het finale oordeel.”

Filmisch gevoel
Door mensen in een huiselijke situatie vanachter het voorraam vast te leggen, brengt ze een filmisch gevoel in haar werk voor de expositie die op 9 januari 2018 opent. “Dat filmische karakter is zit eigenlijk in al mijn werk. Marcel Feil sprak over Alfred Hitchcock toen hij mijn ideeën zag. Hij adviseerde mij te gaan kijken naar de films van deze Britse regisseur. Een aantal elementen die ik aan de beelden heb toegevoegd, vormt een waardevolle bijdrage aan mijn inzending.”

Wildcard
Sushilla Kouwen is niet genomineerd door de selectiecommissie, maar doet mee omdat ze een ‘wildcard’ heeft gekregen. Zij wil ontaarde familieverhoudingen in beeld brengen en wat ontwrichte thuissituaties doen met gezinsleden. Vandaar de ‘subtitel’ Disruption. “Naar de buitenwereld doen veel mensen in zo’n situatie zich voor alsof alles koek en ei is. Zou je bij hen ‘naar binnen’ kunnen kijken, dan zie je een hele andere werkelijkheid. Je moet ook goed kijken om het te zien”, geeft Sushilla duiding aan haar bijdrage voor de fotografiewedstrijd.

Op sushilla.info staat meer informatie over het werk van Sushilla Kouwen.